05 oktober 2003

SOMLIGA KRIGSFÖRBRYTARE UNDKOMMER ALLTID

SOMLIGA KRIGSFÖRBRYTARE UNDKOMMER ALLTID

PUTIN KONTRAR
Nyss hörde vi här i Radio Tuff Sofia Wennerstrand berätta om den kampanj som Svenska Freds nu inleder för den Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

I Stefan Lindgrens veckomagasin "Ryska Posten" läser jag om president Vladimir Putins besök i USA för en dryg vecka sen. Han grillades i flera timmar av amerikanska journalister. De frågade inte minst om Tjetjenien och de ryska förbrytelserna där. Putin blev inte svarslös. Han påpekade att omkring 100 åtal väckts mot ryska soldater och officerare samtidigt som inte ett enda brott begånget av USA-soldater i Afghanistan eller Irak hade beivrats.

I veckan läste jag också Tariq Alis bok "Fundamentalisternas kamp" (Ordfront förlag 2003), där han tar avstånd både från den muslimska och den västliga fundamentalismen, inte minst genom att göra kunniga historiska svep över de senaste decenniernas världspolitik. Så här skriver han till exempel om Vietnamkriget:

"Från och med 1966 bedrev den imperialistiska fundamentalismen kemisk krigföring mot vietnameserna. Massakrer på civilbefolkningen var hela tiden en integrerad del av USA:s strategi. Användandet av giftgaser, avlövningsmedel, växtgifter förvandlade delar av landsbygden till ett månlandskap. Hela trakter blev omöjliga att odla och har så förblivit…

….Bombningarna av Kambodja skapade betingelserna för att Pol Pots fanatiska ultranationalism skulle segra. Eftersom även han var emot vietnameserna, försåg västmakterna honom med ett dolt stöd och bortsåg från hans förbrytelser."

Men så tillägger Tariq Ali:

"Trots upprepade krav har inga representanter för USA, militära och civila, någonsin ställts inför rätta för krigsförbrytelser. Tribunaler brukar användas mot de besegrade, men inte i fallet Vietnam, ty det segrande landet hade inte det stöd som behövdes för att framtvinga en sådan tribunal"

"DUBBLA VETERANER" I VIETNAM
Det där påminner mig om Sven Öste, som var Tyresöbo och den svenska utrikesjournalistikens grand old man. När diskussionerna för ett årtionde sedan började om att åtala våldtäktsmän och andra förbrytare i det forna Jugoslavien, skrev Öste en krönika på Dagens Nyheters kultursida. Han påpekade, att skulle samma normer ha gällt för amerikanska förbrytelser i Indokina som man nu försökte tillämpa på Balkan, så skulle massor av åtal mot amerikaner behöva väckas, och då inte bara för Song My.

Så förklarade han vad "double veterans" betydde i 70-talets amerikanska soldatjargong. Det var beteckningen på sådana amerikaner som efter fullbordade våldtäkter hade mördat sina vietnamesiska offer.

Jag intervjuade Öste för Radio Tuff och undrade:

"Jag vet, att massor av våldtäkter begås i krig, inte minst av segrarna. Men det där med 'dubbla veteraner' var väl bara stöddigt skitsnack från soldater som ville göra sig märkvärdiga, när de fyllnade till på barerna i Saigon?"

Öste blev närmast upprörd över mitt oskuldsfulla tvivel. Han började intensivt berätta om sina egna upplevelser som krigsreporter i Indokina. En gång hade han och några andra journalister kommit till en by. Dit kom också flyktingar från en annan by som "befriats" och bränts av amerikanerna. De berättade om att många av byns kvinnor hade våldtagits. Journalisterna blev nyfikna och bad att få intervjua några av de våldtagna. Då såg vietnameserna bara oförstående ut, ja generade. Till sist kom det fram att ingen av kvinnorna hade överlevt skändningarna.

HEMINGWAY KRIGSFÖRBRYTARE?
Så har jag just fått ett klipp från den stora österrikiska tidningen Kronenzeitung. Den skriver att Ernest Hemingway som krigsreporter i andra världskriget sköt ihjäl 122 tyska krigsfångar. Som källa anges Hemingways "Selected Letters 1917-1961" (New York 1981). Det låter lite osannolikt. Hade Hemingway verkligen begått krigsförbrytelser hade han knappast berättat om det, tänker jag. Men för säkerhets skull ringer jag Sveriges främste Hemingway-kännare Ove G Svensson, som jag på radion gjort ett par Hemingway-program med. Jo, Svensson uppger faktiskt att Hemingway skrivit om detta, men han tror att författaren för att verka extra macho överdrivit eller bluffat. Så nu vet jag inte vad jag skall tro.

Annars hängdes tyskar efter kriget på löpande band även för mindre förbrytelser än dem som Hemingway braverar med. Amerikanen belönades med Nobelpris av Svenska Akademien.

Nu var det fritt fram efter kriget att misshandla, våldta eller mörda tyskar. En dryg miljon tyska krigsfångar dog i Sovjetunionen, Jugoslavien, Frankrike och i "Eisenhowers dödsläger" efter Rhen, säkert på ett långt plågsammare sätt än de som eventuellt dödades av Hemingways kulor.

NÜRNBERGPROCESSEN ENSIDIG
Grundbulten i krigsförbrytarprocesserna är den Internationella Militärtribunalen i Nürnberg 1945-46 mot de tyska förbrytarna. I ett radioprogram som sänds denna vecka på Succékanalen 91,4 hänvisar jag till Nürnberg. Det är när jag utfrågas av Anna Steele Karlström, förstanamn på Folkpartiets fullmäktigelista här i Tyresö, om varför jag som värnpliktig sergeant och före detta stridis hamnade i fängelse för värnpliktsvägran. Jag svarade att jag var påverkad av Nürnbergrättegången. Den hade fastslagit, att man inte kunde ursäkta sig med att man bara lytt order och eftersom den svenska krigsmakten då ivrade för blågula atombomber hade jag vägrat.

Sen undslapp det mig, att jag i en del andra avseenden inte var imponerad över rättvisan i Nürnberg. Bland annat har jag frågat mig, hur det kom sig att ingen ryss, amerikan, engelsman eller fransman tycks ha begått någon enda förbrytelse under andra världskriget, hyvens killar allihopa tydligen. Den brittisk-ättade utfrågaren Anna Steele nickade faktiskt instämmande.

"DEN LILLA FISKEN FÅNGAR VI…."
Det finns ännu inte någon likhet inför internationella lagar. Serber, ruandier samt 90-åriga balter och tyskar infångas och döms. Man kommer att tänka på Allan Edvalls ironiska visa: "Den lilla fisken fångar vi, men hajen får gå fri".

Redan för 2000 år sedan påpekade romarna i ett ordstäv: "Quod licet Jovi, non licet bovi ". (Det som passar Jupiter passar icke oxen.) Eller på nutida och mera folklig svenska. "Det är skillnad på folk och fä eller på lort och pannkaka".

Svenska freds' kampanj för den internationella brottsdomstolen är lika viktig som svår.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 944) 2003-10-05